X

İznik Bursa MBR Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi

iznik-atıksu.jpg (3.48 MB)

İznik Atıksu Arıtma Tesisi’nin temel ünitesi membran bioreaktör havuzlarıdır. Tesis içerisinde 4 adet havuz yer almakta olup tesiste toplam 30 adet membran kaseti yer almaktadır. Membran Bioreaktör Sistemi, arıtılmış su ve biyokütlenin filtrasyon ile fiziksel olarak ayrıldığı, askıda büyüme modundaki biyokimyasal oksidasyon, aktif çamur benzeri bir prosestir.Membranların tıkanmasını önlemek için belirli aralıklarla kimyasal yıkama yapılmaktadır. Kimyasal yıkama süresi ortalama 3-4 ay bir şeklindedir. Membranların kimyasal yıkamasında NaOCl (sodyumhipoklorit) kullanılmaktadır.

İznik Atıksu Arıtma Tesisi’nin biyolojik kısmı UCT (University of Capetown) prosesi şeklinde tasarlanmıştır. Bu prosesin avantajı daha yüksek verimli fosfor giderimi gerçekleştirmek için havalandırma tankı yerine anoksik tanktan içsel geri devrin yapılması ile anaerobik havuzdaki anaerobik koşulları bozma etkisini azaltmasıdır.

Çamur Susuzlaştırma Ünitesi; Fazla çamur ise tesisten uzaklaştırılmak üzere çamur stabilizasyon havuzuna alınmaktadır. Burada bir adet karıştırıcı mikser bulunmaktadır. %1,5 Katı Madde yoğunluğuna ulaşan fazla çamur, pompalar yoluyla dekantöre gönderilmektedir. Susuzlaştırmayı kolaylaştırmak için dekantör öncesinde çamur hattına kimyasal şartlandırıcı (polielektrolit) dozlanmakta ve dekantör çıkışında " KM yoğunluğuna sahip çamur elde edilmektedir. Elde edilen arıtma çamuru kamyonlarla Doğu Atıksu Arıtma Tesisine taşınır.

İznik Atıksu Arıtma Tesis 1. Kademe 2027 yılı için 59.000 kişinin ve 2 . kademe 2047 yılı için 89.500 kişinin atıksularını arıtmak üzere planlanmıştır.

Tesise gelen atıksu için takip edilen parametrelerin 2020 yılı için giriş, çıkış ve limit değerleri aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

iznik-proses.png (39 KB)

Diğer Atık su Arıtma Tesisleri