Mustafakemalpaşa Çan İçme Suyu Arıtma Tesisi
Çan Deresi İçme Suyu Arıtma Tesisi Mustafakemalpaşa ilçesi Lalaşahin mah Keltaş Köyü yolu üzerinde 2008 yılında kurulmuş İller Bankası tarafından projelendirilip inşaatı gerçekleştirilen yavaş kum filtresi tipinde bir içme suyu arıtma tesisidir. İşletme kapasitesi 18.144 m3/ gün’dür. Tesis üniteleri aşağıda gösterilmektedir:
Giriş Ön Klorlama: Giriş ön klorlama yapısı tesise gelen hamsuyun klorlanması ve basıncının düzenlenmesi için projelendirilmiş bir yapıdır. Burada klorun suyla standart temas süresi sağlanır. Alınan temiz su basit çökeltim havuzlarına yönlendirilir.
Basit Çökeltim Havuzları: Bu yapıda çökebilen katı tanecikler havuzların uzunluğu sayesinde cazibeyle ilerlerken çöktürülür. Duru su temiz su toplama kanalına alınarak yavaş kum filtrelerine yönlendirilir. Çöken katı tanecikler çamur toplama kanalında toplanır ve tahliye boruları yardımıyla dışarıya alınır.
Yavaş Kum Filtreleri: Basit çökeltim yapısından alınan su 500 lük iletim borusu yardımıyla yavaş kum filtrelerine alınmaktadır. Buradan dağıtım kanallarına ulaşan su sürgülü kapak (penstok) yardımıyla filtrelere alınır.
Filtrasyon: Kum yüzeyi istenilen yükseklik ve yeterlilikte düzeltilir. Giriş ve çıkış tahliye vanaları kapalı konumda iken alttan doldurma vanası açılarak su varsa filtre üst suyu tahliye savağına kadar yoksa taşkın seviyesine kadar tabandan doldurulur. Biyolojik tabaka oluşana kadar filtrelenmiş suyu kalitesi ve içilebilirliliği her gün kontrol edilir. Uygun kaliteye ulaşıldığında tahliye vanası kapatılarak çıkış vanası açılır ve su klor temas tankına iletilir.
Klor Temas Tankı: Yavaş kum filtrelerinde filtre edilmiş temiz su 500 lük iletim hattı yoluyla son klorlama ünitesine alınır. Klor dozlaması yapıldıktan sonra klorlanan su tank duvarına çarpması sonucu oluşan türbülans sayesinde klor suya iyice karıştırılmaktadır.
1000 M⊃3; Temiz Su Deposu: Son klorlamadan çıkan temiz su Ø500 lük iletim hattı sayesinde su deposuna iletilir. Temiz su deposundan şebekeyi besleyecek olan depolara temiz suyun cazibeli olarak iletimini sağlamaktadır.
By Pass Hatları: Ön klorlamadan çıkan su 2 şekilde iletilir. Birincisi katı taneciklerin çökmesi için basit çökeltim havuzlarına, ikincisi ise çökeltim havuzlarına alınmadan doğrudan yavaş kum filtrelerine verilmektedir. Yavaş kum filtresi girişinde bulunan by pass hattı ise suyu kum filtresine vermeden önce doğrudan son klorlama yapısına aktarılmasını sağlar.