E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

İçme Suyuna Kesintisiz Denetim

Buski Genel Müdürlüğü

Kaliteli, kesintisiz ve sağlıklı içme suyu temininde gerçekleştirdiği yatırımlarla, “Bursa’da su çeşmeden içilir” anlayışını hakim kılan Büy

 

Kaliteli, kesintisiz ve sağlıklı içme suyu temininde gerçekleştirdiği yatırımlarla, “Bursa’da su çeşmeden içilir” anlayışını hakim kılan Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, konut ve işyerlerinin musluklarından akan suyu, Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde 7 gün 24 saat denetim altında bulunduruyor.

Ülke genelindeki 16 büyükşehir belediyesi bünyesinde hizmet veren su ve kanalizasyon idaresi içerisinde sahip olduğu teknolojik imkan ve yetişmiş insan gücü ile adından övgüyle söz ettiren BUSKİ Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde suyun gönül rahatlığıyla içilebilir konuma gelinceye değin geçirdiği aşamalar, medyanın da ilgisini çekiyor.

İçme suyunun Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde içilebilecek niteliğe kavuşuncaya değin izlediği seyir, son olarak Anadolu Ajansı’nın merceğine konuk oldu.

Anadolu Ajansı ekibini Dobruca Arıtma Tesisi’nde ağırlayan Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, Doğancı Barajı’ndan 11 kilometrelik isale hattıyla Dobruca Arıtma Tesisi’ne ulaşan suyun arıtma işlemine tabi tutulmadan önce içinde kobay balıklarının bulunduğu akvaryumda gözlem altına alındığını vurguladı.

Güven veren denetim

Bundaki amacın, ham su içerisinde canlı yaşamını tehdit edebilecek ağır metal bulgularının olup olmadığını tespit edebilmek olduğunu belirten ÇETİNAVCI, “Bu esnada, balıkların hayati fonksiyonları kesintisiz olarak gözlem altında bulundurulmaktadır. Ön denetim neticesinde, içinde canlı yaşamını tehdit edici herhangi bir bulgu bulunmadığına emin olunan ham suyun, arıtma işlemlerine geçilmektedir. Arıtma tesisimizin numune musluklarından elde edilen örnekler 7 gün 24 saat kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulmaktadır.” diye konuştu.

Bununla birlikte şehrin 30 ayrı noktasından alınan numunelerde bakteriyolojik, 100 ayrı noktadan alınan numunelerden ise klor ölçümlerinin yapıldığına işaret eden ÇETİNAVCI, Bursa’da çeşmeden akan suyun TS 266, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği standartlarına uygunluğunun belgelendiğini ifade etti.

Bursa’daki içme suyunun başta İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere BUSKİ dışındaki kuruluşlarca da denetim altında bulundurulduğuna değinen ÇETİNAVCI, çeşmeden akan suyun gönül rahatlığıyla içilebileceğini vurguladı.

Kış mevsiminin geçen yıllara kıyasla az yağışlı geçtiğini belirten ÇETİNAVCI, Bursa’ya yüzde 90 oranında içme suyu temin eden Doğancı Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 26, Nilüfer Barajı’nda ise yüzde 61 seviyesinde olduğunu ifade etti.

Su sıkıntımız bulunmuyor

Barajlara hiç su girişi olmaması durumunda bile Bursa’nın mayıs ayı sonuna kadar yetecek suyu bulunduğuna işaret eden ÇETİNAVCI, “BUSKİ olarak, kuraklığın had safhada olduğu 2007’de Bursa’yı 1 saat dahi susuz bırakmadık. Şu an için elimizdeki veriler ışığında, endişeye kapılacak herhangi olumsuz bir durumun bulunmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Ancak en kötü senaryo üzerinden konuşacak olursak BUSKİ’nin bu noktadaki B planı da hazır durumdadır. Bursa, içme suyu barajları ve pınar kaynaklarının ötesinde 200 milyon metreküplük yer altı içme suyu kaynaklarına sahiptir. Kuraklığın susuzluğu tehdit eder boyutlara ulaşması durumunda 120 kuyu, şarteline basılmayı bekler konumda bekletilmektedir.” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER
ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ