E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

İlk Yardım Hayat Kurtarır

Buski Genel Müdürlüğü

Sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temini ile sorunsuz altyapı hizmetlerinde örnek uygulamalara imza atan Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, kamu kurumu olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle, yaşamın içinden ve yaşama dair konulara ilişkin de etkinlikler düzenliyor.

Bu kapsamda, BUSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenen konferansta, “ilk yardım” konusu ele alındı.

BUSKİ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta konuşan Kızılay Bursa Şubesi Eğitim Uzmanı Zuhal ÖZER, herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, “ilk yardım”ın taşıdığı hayati öneme ilişkin sunumda bulundu.

Uygulamalı örneklerle bilgilendirici bir sunum gerçekleştiren ÖZER, ilk yardım temel uygulamalarının; Koruma (K), Bildirme (B) ve Kurtarma (K) olmak üzere üç ana başlıktan oluştuğunu vurguladı.

İlk yardımda bulunacak kişinin, ilk yardım eğitimi almış olması gerektiğini belirten ÖZER, “Dünyada her 5 saniyede bir kişi yaralanma sonucu hayatını kaybetmekte, her gün 2 binden fazla aile, önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybetmektedir. Ülkemizde yaşanan ev kazaları ise tüm kazaların yaklaşık yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Acil durumlar meydana geldiğinde, yapılacak bilinçli ilk yardım, hayat kurtarma zincirinin birinci halkasını meydana getirmektedir” diye konuştu.

İlk yardım temel uygulamalarından “koruma”nın ilk yardımda bulunacak kişinin olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek, güvenli bir çevre oluşturması esasına dayandığını dile getiren ÖZER, “bildirme”nin en hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına (112 Acil Yardım) haber verilmesi, “kurtarma”nın da ilk yardımcının olay yerinde bilinçli ve sakin şekilde yapması gerekenleri icra etmesi anlamına geldiğini ifade etti.

112 Acil Yardım’ın her yer ve ortamdan ücretsiz aranabildiğine dikkat çeken ÖZER aramalarda; kesin yer ve adres bildiriminde bulunulması, kimin hangi numaradan aradığı, olayın tanımı, hasta yada yaralı sayısının belirtilmesi ile hasta yada yaralıların durumu ile nasıl bir yardımda bulunulduğuna ilişkin açıklayıcı bilgilendirmede bulunulmasının önemine işaret etti.

Yapılan bilimsel çalışmaların, kazalardan sonraki ölümlerin yüzde 50’sinin, yaklaşık ilk 30 dakika içerisinde gerçekleştiğini belirten ÖZER, “Yine yapılan araştırmalar, meydana gelen olay sonrası bilinçli ve etkin ilk yardım ile ölüm ve sakatlıkların önlenmesinin mümkün olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, hasta yada yaralıların yaşamını kurtarmak, oluşabilecek sakatlıkları önlemek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için doğru ve yeterli düzeyde ilk yardım bilgisine sahip olmak büyük önem taşımaktadır” dedi.

İlk yardımın tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut araç, gereçle yapılan ilaçsız uygulamalar olduğuna işaret eden ÖZER, bir ilk yardımcıda bulunması gereken özellikleri ise şöyle sıraladı:

İnsan vücudu ile ilgili bilgilere sahip olmalı.

Öncelikle kendi can güvenliğini korumalı.

Sakin olmalı ve kendine güvenmeli.

Olayı en kısa sürede ve doğru olarak acil yardım merkezine (112’yi aramak) bildirmeli.

Çevrede bulunan kişilerden yararlanabilmeli.

Sunumunu uygulamalı örneklerle renklendiren ÖZER; solunum yolu tıkanıklıkları, bilinç bozuklukları, kanamalar, kalp krizi, göğüste kuvvetli ağrı, vücuttaki yanıklar, kırık, çıkık ve burkulmalar ile ilgili ilk yardımda yapılması gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ 
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER 
ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ