E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Barajlardaki su seviyesi yüzleri güldürdü

Buski Genel Müdürlüğü

Küresel iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün artarak hissettiğimiz ülkemizde ve bölgemizdeki 2023 yılının kurak geçeceğine ilişkin endişeler Nisan ve Mayıs aylarındaki mevsim normallerinin üzerindeki yağışlarla beraber önemli ölçüde ortadan kalktı.

Bursa’da yağışların en az seviyede gerçekleştiği 2019 yılında bile Bursalıları hiç susuz bırakmayan BUSKİ, Nisan yağmurlarıyla rahat bir nefes aldı. Birkaç ay öncesine kadar BUSKİ tarihinde bugüne kadar ilk kez görülen suyun minimum seviyelere inmesi sonrasında bugün itibarıyla Doğancı’da su seviyesi yüzde 99’a, Nilüfer Barajı’nda da 83’e ulaştı.

Son aylardaki yağışlar, susuzluğa ilişkin endişe bulutlarını da dağıttı.

Başkan Aktaş yaptığı açıklamada; 3 milyonu aşkın nüfusu ve 1.5 milyona yakın abonesiyle büyük bir metropol olan Bursa’yı yaşadığımız tüm kuraklığa rağmen bir gün bile susuz bırakmadık. Çok şükür ki bugün geldiğimiz noktada, aynı havzada alt kotta bulunan Doğancı Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 99’a, aynı havzada üst kotta bulunan Nilüfer Barajı’ndaki su seviyesinin ise yüzde 83’lere ulaştığını görüyoruz. Kapasite fazlalığına ulaşan Doğancı Barajı’ndan, Nilüfer Çayı’na su salınımına 20 Mayıs 2023, Cumartesi günü itibarı ile başlandı.

Sonbahar ve kış mevsiminde yaşanan kuraklığın “susuzluk sinyali” verdiğini ancak ilkbaharla birlikte başlayan yağışların yüreğimize su serptiğini ifade eden Başkan Aktaş, “Barajlarımızdaki su seviyeleri, 2023 yılı için endişe edilecek bir durumun olmadığını gösteriyor. Son dönemdeki yağışlara ilâveten, eriyen kar sularını da hesaba kattığımızda, önümüzdeki yaz aylarının rahat geçeceğini söyleyebiliriz. 2023 Ocak ayı meteorolojik kuraklık haritasında Bursa’nın da olağanüstü kuraklık tehlikesi altında gösterildiğini hatırlatan Aktaş, her ne kadar barajlarımız olumlu sinyaller veriyor olsa da tasarrufu elden bırakmamak gerekiyor. Sağlıklı ve kaliteli hizmet anlayışımızla hemşehrilerimize sağladığımız içme suyunun başka amaçlar için kullanılmaması konusuna da dikkat etmeliyiz.” diye konuştu.