E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Buski’Den Öğrencilere Altın Öğütler

Buski Genel Müdürlüğü

Bahçeşehir Koleji, 3 Mart İlköğretim Okulu, Tunçsiper Okulu’na ziyarette bulunan BUSKİ yetkilileri, suyun tasarruflu kullanımında dikkat edi

Bahçeşehir Koleji, 3 Mart İlköğretim Okulu, Tunçsiper Okulu’na ziyarette bulunan BUSKİ yetkilileri, suyun tasarruflu kullanımında dikkat edilecek özellikler ile BUSKİ’nin çalışmalarına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Bursa’nın yaşam pınarı Uludağ’ın zirvesinden doğan kaynak suların, şehrin içme suyu ihtiyacının karşılanmasında önemli bir işlevi yerine getirdiğine işaret edilen sunumlarda, içme suyunun yüzde 90 oranında Doğancı ve Nilüfer barajlarından sağlandığına dikkat çekildi.

Doğancı Barajı’ndan Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne giren suyun her damlasının, çok ciddi biçimde arıtma işlemlerinden geçirildiğine işaret edilerek, 24 saat boyunca laboratuvardaki numune musluklarından akmakta olan suyun haftalık, günlük ve ikişer saatte bir yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerle incelenmekte ve denetim altında tutulduğuna işaret edildi.

Bursa’nın çeşmeden akan suyun gönül rahatlığıyla içilebildiği ender şehirlerin başında geldiğine vurguda bulunularak, BUSKİ’nin, sağlıklı ve kesintisiz içme suyu teminin yanı sıra, evsel ve endüstriyel atıkların bertarafına yönelik gerçekleştirdiği yatırımlarla da çevre duyarlılığına örnek oluşturan seçkin projelere imza attığına dikkat çekildi.

Bu projelerden biri olan Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nin, 2017 yılı için 240.000 metreküp/gün ve 2030 yılı için 320.000 metreküp/gün evsel atıksuyun arıtılmasına hizmet edecek kapasitede iki aşamalı projelendirildiğine işaret edildiği sunumlarda atıksu arıtmada teknolojinin en ileri imkanlarının kullanıldığına vurguda bulunuldu.

Sunumlarda ayrıca, suyun tasarruflu kullanımına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

• Su tasarrufuna öncelikle muslukları kapatarak başlamalıyız.

• Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsak, çok daha az tüketiriz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda 18 ton su kurtarabilir.

• Bulaşıklarımızı elde değil, makinede yıkayalım.

• 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkanması ortalama 84-126 litre su kullanımını da beraberinde getirir.

• Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.

• Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, 4 kişilik bir aile için yılda ortalama 48 ton ediyor.

• 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcıyoruz. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika bile azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarabiliriz.

• Sifonu gereksiz yere çekmemeliyiz.

• Tuvaleti çöp olarak kullanmamalıyız. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su boşa gitmiş olur.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER
ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ