E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Büyük BUSKİ buluşması

Buski Genel Müdürlüğü

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanlarıyla biraraya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, yapılan altyapı çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

Sosyal, kültürel, sportif ve şehircilik projeleriyle Bursa’nın “marka kent” kimliği kazanmasında örnek yatırımlara imza atan Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştirdiği altyapı hizmetlerine de büyük önem veriyor.

Modern ve ileri şehircilik uygulamalarının sağlıklı altyapı üzerine inşa edilecek bayındırlık uygulamalarıyla mümkün olabileceğinden hareketle, BUSKİ’nin üstlendiği görevin hayati sorumluluğu bağlamında; BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, Genel Müdür Yardımcıları İsmail YILMAZ, Güngör GÜLENÇ, Talat ÖZEN, BUSKİ  Yönetim Kurulu Üyeleri Ekrem YILDIZ, Osman ZENGİN ve daire başkanlarıyla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, yapılan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin AVŞAR, Genel Sekreter Yardımcıları Neşet ÇAKMAKLI, Bayram VARDAR, Mustafa ALTIN ile BUSKİ Daire Başkanları’nın da hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, BUSKİ’nin üstlendiği görev ve sorumluluk alanı itibarıyla, Bursa’nın en önde gelen hizmet kurumları arasında yer aldığını belirtti.

6360 sayılı “Bütün Şehir Yasası” ile Bursa’nın tamamının büyükşehir kapsamına alındığını hatırlatan ÇETİNAVCI, “Buna bağlı olarak bizim de görev ve sorumluluk sahamız, bütün Bursa’yı kapsayacak biçimde yeniden belirlendi. 3 genel müdür yardımcılığımız, 16 daire başkanlığımız ve 44 şube müdürlüklerimiz aracılıyla hizmetin en iyisini sunmanın gayretindeyiz. Merkezde bugüne değin 6.300 kilometrelik içme suyu hattı ile 3 bin kilometrelik kanalizasyon hattı ve 1000 kilometrelik de yağmur suyu hattını hizmete sunduk. 3 merkez ilçemizde yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını yüzde 100’e yakın oranlarda birbirinden ayırdık. Yine su ve kanalizasyon idarelerinin başarı kriterlerini belirleyen en önemli argümanlardan biri olan kayıp kaçak su ile mücadelede büyük başarı elde ederek, sudaki kayıp kaçak oranını yüzde 23’ler seviyesine gerilettik. Bu, aynı zamanda, Türkiye genelindeki bütün su ve kanalizasyon idareleri arasında ulaşılan en üst düzey performansa işaret etmektedir. Bununla birlikte kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının ayrımında da Türkiye genelinde, çok iyi bir konumda olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim” diye konuştu.

Kış mevsiminin bol yağışlı geçmesiyle barajlardaki dolululuk oranlarının da rekor seviyelere ulaştığına dikkat çeken ÇETİNAVCI, Bursa’ya yılda 100 milyon metreküplük su verildiğini, barajlardaki doluluk oranları ve henüz erimeyen karların da ilerleyen süreçle sisteme dahil olmasıyla, uzunca bir süre, gündemde “su sıkıntısı” diye bir konunun söz konusu olmayacağını vurguladı.

Sorumluluk alanlarına giren 10 ilçenin altyapı röntgenini çektiklerine değinen ÇETİNAVCI, içme suyu kaynağı ve acil altyapı ihtiyaçlarıyla ilgili master planlar hazırladıklarını belirtti.

İlçelerin tamamında şube müdürlükleri kurduklarına işaret eden ÇETİNAVCI, içme suyu hatları ile kanalizasyon hatlarının ihalelerini yaptıklarını proje çalışmaları biter bitmez sahaya inileceğini ifade etti.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI’nın açılış konuşmasının ardından, daire başkanları tek tek söz alarak, çalışmalarına ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE’ye brifing sundu.

Fikret ÖNAYDIN (Elektrik Makine İkmal Dairesi Başkanı): Daire Başkanlığımız bünyesinde görev yapan 4 şube müdürlüğü aracılığıyla hizmet sunmaktayız. Başkanlığımız çatısı altında 250 çalışan bulunmaktadır. Tüm pompa istasyonları ve derin kuyu gruplarının işletmesini yapmak, her türlü motor, makine, elektrik tesis ve teçhizatları ile haberleşme cihazlarının bakım onarımlarını yapmak, tüm idari ve hizmet binaları, lojmanlar, tahsilat şubeleri, pompa istasyonları, atölye ve ambarların elektrik, haberleşme ihtiyaçlarını karşılamak, binaların iç ve dış boyalarını yapmak, hizmetin kesintisiz ve verimli bir şekilde sürdürülmesini teminen, teknolojik gelişmelerden de yararlanılarak gerekli tedbirleri zamanında almak, görevlerimiz arasında bulunmaktadır. BUSKİ, yılda yaklaşık 50 milyon kilowatt saat (kW h) elektrik tüketiminde bulunmaktadır. Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı bulunduğu diğer kuruluşların da bir yıllık elektrik kullanımına tekabül eden 161 milyon kW h’lık enerji tüketimini karşılayacak biçimde enerji ihalesini sonuçlandırdık. Böylelikle yıllık 10 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlamış olduk.

Bülent ÖZDEMİR (Bilgi İşlem Dairesi Başkanı): Bilgisayar donanımları işletimi, paket ve uygulama yazılımları işletimi ile  bilgi teknolojilerine dayalı araştırma ve geliştirme çalışmalarında bulunmak, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın en önde gelen görevlerini oluşturmaktadır. Veri tabanı işletim sisteminin sürekliliği, veri güvenliğinin sağlanması ile hizmet içi eğitim programları yine Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın diğer çalışma sahası içerisinde yer almaktadır. Daire Başkanlığımız bünyesinde görev yapan ALO 185 birimini teknolojik anlamda modernize ederek işlevini daha da genişlettik. Buna göre ALO 185 hattını arayan abonelerimiz her türlü arıza bildiriminin yanı sıra abonelik işlemlerini de gerçekleştirebilecekler. Oluşturduğumuz dijital arşiv sistemiyle abone bilgilerini dijital ortama yükledik. Böylelikle şikayet, öneri ve görüşlerini ALO 185’e bildiren abonelerimiz sorunun çözüm aşamalarıyla ilgili de online sistem aracılığıyla anında bilgilendirilmektedir. Yeni katılan 10 ilçeyle birlikte abone sayımız 1 milyon 134 bine ulaştı. Abonelerimizin tamamının tahakkuk bilgilerini elektronik sisteme dahil ettik. Bununla birlikte yaklaşık iki ay önce kurum içi ve kurumlar arası yazışmalarımızın tamamında elektronik imza uygulamasına geçtik.

Adem VURAL (İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı): BUSKİ Genel Müdürlüğü çalışanlarının özlük ve eğitim işlerinin yürütülmesi, işçi ilişkilerinin düzenlenmesi, Genel Müdürlüğün her türlü sosyal hizmetlerinin yerine getirilmesi, korunması ve genel işlerin yürütülmesi, İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nın görevleri arasında yer almaktadır. Daire Başkanlığımız bünyesinde; İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü, Özlük İşleri Şube Müdürlüğü, Sosyal İşler Şube Müdürlüğü ve Sivil Savunma Uzmanlığı Birimi bulunmaktadır. Bununla birlikte yine Başkanlığımıza bağlı olarak hizmet veren Performans Birimi aracılığıyla da eğitim projeleri gerçekleştirmekteyiz. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz “Suyundan bir bardak da çocuğuna bırak” projesi kapsamında 14 meslek lisesi, 2 hastane ve 4 sivil toplum kuruluşunu kapsayacak biçimde 1473 kişiye suyun içerdiği hayati önem ve su tasarrufu konulu eğitim verdik. Bunun yanı sıra her hafta cuma günleri anaokulu öğrencilerini BUSKİ Konferans Salonu’nda ağırlamaktayız. Çocuklarımıza çizgi filmler ve animasyonlar eşliğinde suyun yaşam için önemini anlatan bilgiler vermekteyiz. Bugüne değin 9917 anaokulu öğrencisine ulaştık. Çalışanlarımızın kişisel gelişimlerine katkı sağlayacağını umduğumuz konferanslar ile sosyal ve mesleki konularda kurum içi eğitimler vermekteyiz. Gerek eğitim faaliyetlerimize gerekse çalışan motivasyonuna yönelik etkinliklerimize artan ivmeyle devam etmekteyiz.

 

Mehmet KOZ (İçme Suyu Daire Başkanı): Ana iletim ve dağıtım hatlarının döşenmesi, pınar kaynaklarının tespiti ve ana isale hatlarının döşenmesi ile mevcut içme suyu şebekesinin yenilenmesi, yeni yerleşim bölgelerine içme suyu şebekesi döşenmesi, İçmesuyu Dairesi Başkanlığı’nın en önde gelen görevleri arasında bulunmaktadır. Bununla birlikte basınç bölgelerini besleyecek olan içme suyu depo ve pompa istasyonlarının yapılması, yapılan tüm içme suyu imalatlarının sayısal ve grafik bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılmasının sağlanması da Başkanlığın sorumluluk alanı içerisinde bulunan diğer görevleri oluşturmaktadır. 1 şube müdürü ve 55 personelle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 1 Nisan 2014 itibarıyla sorumluluk alanımıza giren yeni ilçelere bağlı köylerle ilgili durum tespiti yaptık. Köylerden gelen talepleri dikkate aldık. Özellikle İnegöl, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Keles’in köylerinde içme suyu sorunlarının bulunduğunu belirledik. 1057 mahallenin 857’sinden hizmet talebi geldi. 13 milyon liralık harcamayla kırsal bölgelerde acil müdahalelerde bulunulması gereken yerlere hizmet ulaştırdık. Yine kırsalda yaptığımız araştırmalarda, su kaynaklarına yüzey sularının karıştığını belirledik. Bütün bunları rapor haline getirerek, sorunların çözümüne yönelik projelerimizi hazırladık. Plan Yatırım Daire Başkanlığımızın yapacağı proje çalışmaları kapsamında, saha uygulamalarımızı başlatacağız.

Halil DÖNMEZ (Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü): Önümüzdeki dönemde 27 kalemden oluşanhizmet listemiz bulunuyor. Bunlardan 5 tanesi gölet, 9 tanesi de sulama tesisinden oluşuyor. Çalışmalarımız kapsamında 55 kilometrelik sulama hattını hizmete sunacağız. 9 mahallede 145 havuzumuz bulunmakta. 1500 metrelik 7 adet yer altı suyu sondajı yapacağız.

Orhan ÇAĞLAYAN (Şebekeler Daire Başkanı): Sorumluluk ve görev alanımıza 1 yıl önce dahil olan 10 ilçenin altyapı işleri çalışma sahamızı oluşturuyor. İlçelerimizde abonelere hizmet önceliği esas alındı. Her ilçe için su-kanal ihaleleri açıldı. Yine kırsaldaki köylere yönelik 22 kilometrelik kanal, 22 kilometrelik de içme suyu yapımını hedefleyen ihale süreci başlattık. Yine bulunduğumuz incelemeler neticesinde Yenişehir’de 5, İnegöl’de de 6 köyün acil suya ihtiyacı bulunduğunu belirledik. Karacabey, Mustafakemalpaşa ve İkizce’den Uluabat’a kadar uzanan güzergahta yer altı sularının kirliği olduğunu tespit ettik. Önlemlerimizi alıyoruz. Köylerde su kullanıcılarının sayaçlarının bulunmadığını gözlemledik. Bu da suyun düzenli, dengeli ve ekonomik kullanımının önüne geçen önemli bir engel. Bu nedenle köylerde su sayaçları kullanımının yaygınlaştırılması gerekiyor. İlçelerimizle ilgili çalışmalarımızı, artan bir enerji ve tempoyla sürdürmekteyiz.

Nejat YARDIMCI (Planlama Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanı): BUSKİ’nin uzun vadeli ( 5 yıllık ) ve kısa vadeli ( yıllık ) yatırım planlarını hazırlayarak ilgili birimlere göndermek, etüd planlama ve proje işlerini yürüterek, yapılan veya yaptırılan projeleri ilgili birimlere göndermek, yatırım programında yer alan işlerin keşif ve yapım şartnamelerini hazırlamak, Plan Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı’nın en önde gelen görevleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte yatırım programında yer alan işlerin yapım şeklini tespit ederek, sözleşme prosedürünü takip etmek, projelerin çizimlerini yapmak veya yaptırmak da Plan Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı’nın bir diğer çalışma alanını oluşturmaktadır. BUSKİ yerleşkesindeki inşaatlarla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Sorumluluk sahamıza geçen yıl dahil olan 10 ilçedeki şube müdürlükleri binaları ile şantiye müdürlükleri binalarının yapım, bakım ve onarımlarını gerçekleştirdik. 10 ilçede 5 bin 700 kilometrelik içme suyu, 1300 kilometrelik de kanal ve yağmur suyu ihalesine çıkıldı. Yer tespitleri yapıldı. Şehir içerisinde 82 çeşme yaptık. 16 tarihi çeşmenin de bakım ve onarımını gerçekleştirdik.

Mesut BOZ (Kanalizasyon Dairesi Başkanı): Sağlıklı bir çevre, sağlıklı ve yaşanabilir bir Bursa için başlatılan altyapı çalışmalarının bir bölümü olan kanalizasyon ve yağmursuyu sistemlerinin ayrılması ile çevreye zarar vermeden yapılacak olan çalışmalar neticesinde kanalizasyon sorunları çözülmüş, dereleri temiz akan bir Bursa oluşturma çalışmaları, Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı’nın görev alanı içerisinde yer almaktadır. 42 personelle hizmet vermekteyiz. Akçalar, Badırga ana taşıyıcı hatları üzerinde çalıştığımız büyük projeleri oluşturmaktadır. 2015 içerisinde 125 kilometreye yakın kanalizasyon hattı gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Dere ıslahı çalışmalarımızda büyük başarılar elde ettik. Ayvalıdere, Kaplıkaya ve Cilimboz derelerinin ıslah çalışmalarını yakın bir zamanda tamamlayacağız.

Mehmet Sait AYIK (Emlak İstimlak Dairesi Başkanı): Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri’ni (CBS) verimli hale getirerek, güncellenmesini sağlamaktadır. Altyapı kurum ve kuruluşları arasında bilgi paylaşımında bulunmak, taşınmaz malların grafik ve metinsel bilgilerle sayısal ortamda güncel tutmak, Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın önde gelen görevleri arasında yer almaktadır. BUSKİ’nin teknik altyapı ve üstyapı tesislerinin ölçülmesi, CBS’nin işletilmesi, güncellenmesi ve geliştirilmesi, CBS tabanlı projelerin yönetilmesi, destek verilmesi, yeni ihtiyaçların belirlenip uygulamaya geçilmesi, kamulaştırma ve emlak işlemlerinin yürütülmesi, harita ve harita bilgileri arşivinin tutulması, harita ve harita bilgilerinin satışı, yine Başkanlığın görev alanındadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, diğer kurumlarla veri paylaşımı, programlı ve programsız hizmet içi eğitim programları, jeodezik donanımların kalibrasyonunun takibi ile kamu kurumu ve kuruluşlarına ait taşınmazların devredilmesi işlemlerinin takibi, Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın çalışma alanı içerisindeki diğer konuları oluşturmaktadır. BUSKİ Emlak Bilgi Sistemi’nin güncelliğinin sağlanması, projelerin araziye aplikasyonu ve uygulanmış projelerde konum doğruluğu kontrollerinin yapılması, şebeke rehabilitasyonu ve yeni inşaat projelerinin uygulanması sonucu oluşan şebekelerin ve yardımcı tesislerin konumlarının Ülke Yüzey Ağı Koordinat Sistemi’ne (ÜYAKS) dayalı olarak konumlarının ölçülmesi ve güncel olarak bilgisayarlara yüklenmesi, bu amaçla gerekli organizasyonların yapılması, yeni inşa edilen tüm BUSKİ altyapı ve üstyapı tesislerinin ölçülmesi, çizgisel ve sayısal haritaların üretilmesi de Başkanlığın yetki ve sorumluluk alanın içerisinde yer almaktadır. 2009-2013 arasında 3750 kilometrekarelik alanda 1/1000 ve 1/5.000 ölçekli 10 bin harita üretimi gerçekleştirdik. 6360 Sayılı yasa ile genişleyen sorumluluk alanımızda yaklaşık 12 bin kilometrekarelik alanda da 3 yıl sürecek olan harita üretim çalışmalarımız devam etmektedir. Çalışmalarımız kapsamında, 815 bin abonenin harita üzerinden takibini yapıyoruz. 2015’de 163 adet projemiz çeşitli ilçelerde devam ediyor.

Halit KARASU (Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı): BUSKİ’nin stratejik plan ve performans programının hazırlanmasını koordine etmek ve sonuçlarının konsolide edilmesi çalışmalarını yürütmek, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın öncelikli görevleri arasında gelmektedir.

İzleyen iki yılın bütçe tahminlerini içeren İdare bütçesini, stratejik plan ve yıllık performans programına uygun olarak hazırlamak, İdare faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek de Başkanlığın görev kapsamı dahilindedir.

Mevzuat uyarınca belirlenecek bütçe ilke ve esasları çerçevesinde ayrıntılı harcama programı hazırlamak, ilgili birimlerce hazırlanan ödeme emirlerini gerçekleştirmek, bütçe kayıtlarını tutmak, bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin verileri toplamak, değerlendirmek ve bütçe kesin hesabı ile malî istatistikleri hazırlamak, ilgili mevzuat çerçevesinde İdare gelirlerini tahakkuk ettirmek, gelir ve alacaklarının takip ve tahsil işlemlerini yürütmek, yine Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın sorumluluk sahasındadır.

Harcama birimleri tarafından hazırlanan birim faaliyet raporlarını da esas alarak, İdare’nin faaliyet raporunu hazırlamak, BUSKİ’nin mülkiyetinde veya kullanımında bulunan taşınır ve taşınmazlara ilişkin icmal cetvellerini düzenlemek, yatırım programının hazırlanmasını koordine etmek, uygulama sonuçlarını izlemek ve yıllık yatırım değerlendirme raporunu hazırlamak, Başkanlığın çalışma alanı içerisinde yer alan diğer sorumluluk sahasını oluşturmaktadır. İdare’nin, diğer idareler nezdinde takibi gereken malî iş ve işlemlerini yürütmek ve sonuçlandırmak, malî kanunlarla ilgili diğer mevzuatın uygulanması konusunda üst yöneticiye ve harcama yetkililerine gerekli bilgileri sağlamak da Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın görevlerini oluşturmaktadır.

BUSKİ’nin 2014 bütçesi yatırım ağırlıklı olmak üzere 924 milyon TL olarak belirlendi. Yıllık 50 milyon TL’lik su gelirimiz bulunuyor. Toplam 240 milyon TL borcumuz bulunuyor.

Yalçın ÇİĞDEM (Teftiş Kurulu Başkanı): Genel Müdürlük merkez ve diğer birimlerdeki teftişin etkin bir şekilde yürütülmesi hususunda genel prensipleri tespit ederek, personelin verimli çalışmasını teşvik edici teftiş sistemi geliştirmekteyiz. 10 Aralık 2013 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca iç denetçilerin görev alanına giren işler hariç, Genel Müdürlük merkez ve diğer birimlerinin her türlü faaliyet ve işlemleriyle, personele ait hususları ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, karar, genelge ve emirlere uygunluğu yönünden teftiş ederek, inceleme, araştırma ve soruşturma işlerini yapmaktayız. Genel Müdürlük merkez ve diğer birimlerdeki uygulamaların Genel Müdürlüğün belirlediği ilkeler doğrultusunda daha iyi yürütülmesini sağlamak amacıyla Genel Müdürün emir ve onayı doğrultusunda rehberlik faaliyetlerinde bulunmak da bir diğer görevimizi oluşturmaktadır.

Cemal SEVİNÇ (Abone İşleri Daire Başkanı): Tüketilen su miktarını tespit ederek tahakkuk ve tahsilatını yapmak, yeni abone kaydı, yer değiştirme, abonelikten çıkma ve abonelerle ilgili her türlü işlerin düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak, Abone İşleri Dairesi Başkanlığı’nın görev sahasında yer almaktadır. Yine aynı şekilde, kaçak su kullananları takip etmek, haklarında gerekli yasal işlemleri yapmak, abonelerin sayaç hareketlerini izlemek, depozito miktarını saptamak, koşulların değişmesi halinde Genel Müdürlüğe yeni önerilerde bulunmak, Başkanlığın diğer görevleri arasında bulunmaktadır. Yakın zamanda başlatılan ön ödemeli sayaç sistemi kapsamında 20 kontör dolum merkezini hizmete sunduk. Bursa genelinde 41.863 ön ödemeli sayaç abonemiz bulunmakta. Sistemin işleyiş mekanizmasına ilişkin tanıtıcı broşürler hazırladık. Kontör dolum merkezlerimiz haftanın 7 günü 24 saat süresince hizmet vermektedir. BURULAŞ’la temas halindeyiz. BURULAŞ’ın kontör dolum noktaları ile metro girişlerinde kontör dolum aparatları kurmayı hedefliyoruz.

Beratiye TANKAŞ (1. Hukuk Müşaviri): Sekiz avukatla hizmet vermekteyiz. Borçlarını tüm hukuki süreçlere rağmen ödememekte ısrar eden abonelere ait 15 bin icra dosyası bulunmakta. Kurum olarak 97 milyon TL’lik su alacağımız bulunuyor. Borç hanesine her yıl, cironun yüzde 3’ü kadar ilave oluyor. Avukat arkadaşlarımızla birlikte Kurumumuzun haklarının hukuki zeminde korunması bağlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 Yaşar AKŞİT (Ticaret İşleri Daire Başkanı): 23 personelle hizmet vermekteyiz.İhale, satın alma ve ticaret işleri ile ilgili konuların pratikteki uygulamasına ilişkin mevzuattan sorumluyuz. 2014’te 150 ihale gerçekleştirdik. İhtiyaçları giderdik. Teşvik birimimizle toplam 9 milyon 207 bin KDV kazancı elde ettik. 2015’te 27 milyon TL’lik teşvikte kazanç sağlamayı hedefliyoruz.

Devrim İZGİ (Su Arıtma ve İşletme Tesisleri Dairesi Başkanı): Altı arıtma tesisi, iki derin deniz deşarj ünitesi ve bir çamur yakma ünitesi üzerinde durduğumuz kapsamlı çalışma alanlarını oluşturuyor. Sorumluluk sahamıza bir yıl önce giren yeni ilçelerdeki arıtma tesislerinin durum raporlarını çıkardık. Mustafakemalpaşa, Büyükorhan, Harmancık ve Keles’te arıtma tesisleri bulunmuyor. Bu ilçelerimize 30 milyon liralık hibe desteğimiz olacak. Arıtma tesisleri bulunmayan ilçelerimizin bir an önce arıtma tesislerine kavuşabilmesi için çalışmalarımızı bütün hızıyla sürdürüyoruz.

Diğdem YOLCU (Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı Atıksu Arıtma Ruhsat ve Denetleme Şube Müdürü):  Sağlıklı, nitelikli ve içilebilir su temini kapsamında çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. 160 personelle hizmet vermekteyiz. Çeşmeden akan suyun gönül rahatlığıyla içilebildiği ender şehirlerden biri de Bursa. Şehre verilen su, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterlere sahip bulunuyor. Su depolarımızın klorlama işlemlerini, yüzde 30’u otomatik, yüzde 70’i de yarı otomatik sistemli çalışma sistematiği içerisinde düzenli aralıklarla sürdürmekteyiz. Atık su arıtma tesisi laboratuvarımız 15, içme suyu arıtma tesisi laboratuvarımız 6 parametrede akredite oldu. Laboratuvarlarımızın akreditasyonu, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından tescil edildi. Bu yıl akredite olduğumuz parametrelerin sayısını artırmayı hedefliyoruz.

Güngör UĞUREL (Su ve Kanal İşletme Daire Başkanı): Bilindiği üzere, Bursa’nın ‘bütünşehir’ uygulamasına dahil olmasının ardından hazır su sektörüne yatırımda bulunmak isteyenlerin su kaynaklarını kullanım izni ile kiralama yetkisi de BUSKİ’ye geçmiş oldu. Bu kapsamda geçen yıl 20 hazır su firmasıyla kira anlaşması gerçekleştirdik. Bu kapsamda 17 milyon 915 bin TL’lik tahakkuk sağladık. Mobilize ekiplerimiz su kaynaklarını sürekli olarak denetim altında bulundurmaktadır.

Muzaffer GÜÇLÜER (İşletmeler Dairesi Başkanı): Daire Başkanlığımız, 7 merkez ilçemizde Bursalılardan gelen her türlü talebin değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması ile kanalizasyon ve içme suyu arızalarının takibini yapmaktadır. Hizmetlerimizi 185 çalışan ve 9 vakumlu araçla vermekteyiz.   BUSKİ Genel Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalarda bozulan asfalt yamaları yaptırmak da yine İşletmeler Dairesi Başkanlığı’nın görevi kapsamındadır. Asfalt çalışmalarımız sorumluluk sahamıza dahil olan 10 ilçeyle beraber 17 ilçenin tamamını kapsamaktadır.

Örnek çalışma azmi

Daire başkanlarının sunumlarını tek tek dinleyerek not alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, toplantıdan duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Bursa’nın her alanda örnek alınan bir konuma geldiğini belirten ALTEPE, “Bilindği üzere, Bütünşehir Yasası ile sorumluluk alanımız, Bursa’nın tamamını kapsar hale geldi. Bu bir yerde, çok daha fazla çalışmamız gerektiği anlamına geliyor. Bursa merkezde yapılan işler, herkesin malumu. Örnek alınan hizmetlere imza attık. Bursa merkezdeki hizmetlerin aynısını, kırsala da götüreceğiz. Bursa merkezde ne varsa sorumluluk sahamıza giren yeni ilçelerimizde, mahallelerimizde de aynısı olacak. Bunun kararlılığı içerisindeyiz. Büyükşehir sınırlarının, Bursa’nın tamamını kapsamasıyla, BUSKİ’nin de görev ve sorumluluk sahası, bütün Bursa’yı kapsar konuma geldi. Bugüne değin gerçekleştirilen başarılı altyapı çalışmalarının bundan sonraki süreçte Bursa’nın tamamını kuşatacak biçimde yoğunluk kazanacağına inanıyorum. Bu vesileyle çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ