E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Çamur yakma tesisinin yapım sözleşmesi imzalandı

Buski Genel Müdürlüğü

Atıksu Arıtma Tesisleri’nden elde edilen çamurun, Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi’nde yakılmasını içeren tesis inşaatının yapım sözleşmesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE ile tesis inşaatının yüklenici firması Kuzu Grup AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Özen KUZU arasında imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde bulunan Atıksu Arıtma Tesisleri’nden elde edilen çamurun, Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi’nde yakılmasını içeren tesis inşaatının yapım sözleşmesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE ile tesis inşaatının yüklenici firması Kuzu Grup AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Özen KUZU arasında imzalandı.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, Genel Müdür Yardımcısı Talat ÖZEN, BUSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem YILDIZ, Kuzu Grup Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Emre BAŞTOPTÇU ile Kuzu Grup yetkililerinin de hazır bulunduğu imza töreninde konuşan Başkan ALTEPE, çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini belirterek, sözleşmesini imzaladıkları çamur yakma ünitesi tesisinin de “yaşanılmasından mutluluk duyulan sağlıklı şehir Bursa” hedefinde, önemli bir işlevi yerine getireceğini vurguladı.

Çamur yakma tesisi ile ilgili çok ciddi fizibilite araştırmasında bulunduklarını dile getiren ALTEPE, tesis inşaatının çalışma sistematiğinin nasıl olacağına dair dünyadaki örneklerini yerinde incelediklerini ifade etti.

Uzun süreli incelemeleri sonucunda, akışkan yataklı çamur yakma tesisinin inşaatında karara vardıklarını vurgulayan ALTEPE, böylelikle çamur yakma neticesinde açığa çıkacak enerji ile elektrik enerjisi de üretebileceklerine işaret etti.

Tesisin, çok önemli bir çevre yatırımı olduğuna dikkat çeken ALTEPE, projenin 68 milyon TL’lik yatırım bütçesine sahip olduğunu ifade etti.

Çamur yakması neticesinde yıllık 2.5 MW’lık elektrik enerjisi üreteceklerine değinen ALTEPE, bunun karşılığında yılda yaklaşık 6.5 milyon liralık enerji tasarrufu sağlanacağını belirtti.

Tesisin 1.5 yıl içerisinde hizmet verir konuma geleceğini ifade eden ALTEPE, BUSKİ aracılığıyla gerçekleştirdikleri altyapı yatırımlarının bütün hızıyla devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Tesisin kesin kabul süreci

Tesis, mevcut Doğu Atıksu Arıtma Tesisi sınırları içinde yapılacak.

Teknik şartnameye göre 6 aylık proje yapım aşamasından sonra 18 aylık imalat ve yapım aşamasına geçilecek.

İmalat ve yapım aşaması tamamlandıktan sonra 12 aylık dönemde yapılacak deneme yakmaları, performans ve güvenilirlik testleri sonucunda tesisin uygun görülmesi halinde tesisin geçici kabulü yapılacak.

Geçici kabulden sonra ise 12 aylık işletme dönemi tesisin kesin kabulü yapılacak.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ