E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Hizmette Sürekliliğin Marka Adresi

Buski Genel Müdürlüğü

Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, kamu kurumu olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle hizmette sınır tanımıyor.

HİZMETTE SÜREKLİLİĞİN MARKA ADRESİ

Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, kamu kurumu olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle hizmette sınır tanımıyor.

Gazeteci Serkan İnceoğlu’nun hazırlayıp sunduğu AS TV’de yayınlanan “Yerel Bakış” programına konuk olan Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, BUSKİ’nin çalışmaları, yatırımları ve projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Programda, mart ayında yapılan yerel seçimlerin ardından genişleyen ve büyüyen hizmet alanlarına yapılan yatırımlar masaya yatırıldı.

Sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temini ile “sağlıklı kent Bursa” hedefinde gerçekleştirdikleri altyapı çalışmalarıyla, Bursalılara hizmetin en iyisini sunmanın gayretinde olduklarını belirten ÇETİNAVCI, “Hizmet üreten bir kurum olarak, hizmetin en iyisini sunmak en temel hedefimiz. Sağlıklı işleyen altyapıların, şehirlerdeki günlük hayatın sorunsuz yaşanmasını sağlayan faktörlerin başında geldiğini biliyoruz. Teknik teçhizatımız, yetişmiş iş gücümüz, bilgi birikimimizle hizmetin en iyisini sunmak, en önemli varlık nedenimizdir.” diye konuştu.

Bursa’nın su sorunu yok 

Son durum itibariyle Nilüfer barajında yüzde 76, Doğancı barajında yüzde 59 oranlarında içme suyu rezervi olduğunu belirten ÇETİNAVCI, “Barajlarımıza herhangi bir su girişinin olmaması halinde bile 2015 Ocak ayı ortalarına kadar barajlarımızda su bulunuyor. Bu konuda değerli hemşehrilerimiz yüreklerini ferah tutsunlar. Bununla birlikte enerji kaynaklarında olduğu gibi özellikle suyumuzun tasarruflu kullanılması gerektiğini de önemle hatırlatırım” diye konuştu.

BUSKİ yeni döneme hazır 

İl mülki sınırlarının büyükşehir belediyesine dönüştürülmesiyle, BUSKİ’nin görev ve sorumluluk sahasının, bütün Bursa’yı kapsayacak biçimde yeniden belirlenmesini de beraberinde getirdiğine işaret eden ÇETİNAVCI, “Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik, Mudanya, Kestel ve Gürsu ilçelerinden oluşan sorumluluk ve görev alanımız, diğer ilçelerin de büyükşehir sınırlarına dahil olmasıyla 17 ilçeye yükseldi. Bizler sorumluluk bilincinde olan ve daha önce bunun tecrübesini yaşayan bir kurum olarak seçimden 6 ay öncesinde katılacak diğer ilçelerin sorunları acil ihtiyaçları hakkında çalışmalarımızı tamamlamıştık. Görev alanımıza dâhil olan ilçelerin içme suyu hatları ve kanal giderlerinin rehabilitasyonu ile arıtma tesisi sorunlarının giderilmesi doğrultusundaki projelendirmeleri tamamladıktan sonra saha çalışmalarımızı başlatacağız” dedi.

Bursa’da çeşmeden akan suyun TS 266, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği standartlarına uygunluğunun belgelendiğini ifade eden ÇETİNAVCI, şehrin 30 ayrı noktasından alınan numunelerde bakteriyolojik, 100 ayrı noktadan alınan numunelerden ise klor ölçümlerinin yapıldığına işaret etti.

İçme suyunun başta İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere BUSKİ dışındaki kuruluşlarca da denetim altında bulundurulduğuna değinen ÇETİNAVCI, Bursa’nın çeşmeden akan suyun gönül rahatlığıyla içilebildiği ender şehirlerarasında yer aldığını vurguladı.

Bursa’nın yüzde 90 su ihtiyacının Doğancı ve Nilüfer barajlarından, diğer yüzde 10’luk kısmın Uludağ’ın kuzey yamaçlarındaki pınar kaynaklarından karşılandığına dikkat çeken ÇETİNAVCI, barajlardan gelen suyun ilk olarak test balıkları ile 24 saat gözlendiğini acil bir durumda gereken önlemlerin alındığını söyledi. Son derece gelişmiş laboratuarlarda Avrupa standartlarında analizlerin yapıldığını ve Bursalıların çeşmelerinden akan suyu güvenle içebileceklerini de belirtti. 

Kayıp kaçakla mücadelede büyük başarı 

İçme suyu hatlarında gerçekleştirdikleri rehabilitasyon, bakım, yenileme ve kaçak su kullanımına karşı başlattıkları mücadele ile sudaki kayıp kaçak oranını yüzde 65’lerden süreç içerisinde Avrupa ortalaması olan yüzde 22’ler seviyesine gerilettiklerini vurgulayan ÇETİNAVCI, bu alanda Türkiye’nin en önde gelen su ve kanalizasyon idaresi olduklarına dikkat çekti. ÇETİNAVCI, geçen dönemde katılan Gemlik İlçesinde de yüzde 70’lere varan kayıp kaçak oranının yapılan yaklaşık 100 milyon liralık yatırım ile çok daha aşağılara çekildiğini de belirti. Mart yerel seçimleri sonrasında gerek şubeler ile gerekse altyapı eksikliklerinin biran evvel giderilmesi için tüm ekibi ile canla başla mücadele verdiğini belirten ÇETİNAVCI, kısa zamanda Bursa genelinde kayıp kaçak oranının istenen seviyelere çekilmesi için uğraş verdiklerini de belirtti.

Altyapı hizmetlerinde büyük atılım 

Ağırlığı son 5 yılda olmak üzere BUSKİ’nin kuruluşunu takiben geçen yaklaşık 25 yıllık süreçte, 6 bin kilometrelik içme suyu hattı, 3 bin kilometrelik kanalizasyon hattı ve bin kilometrelik de yağmur suyu hattını hizmete sunduklarını belirten ÇETİNAVCI, çalışmalarının artan tempoyla devam ettiğini dile getirdi.

Mevcut sistem içerisinde kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını yüzde 99 mertebesinde birbirinden ayırdıklarına değinen ÇETİNAVCI, Büyükşehir Belediyesi’nin “marka kent Bursa” vizyonuna değer oluşturmayı hedefleyen altyapı çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Samanlı kolektöründe sona gelindi 

Vakıfköy’den başlayarak Doğu Atık Su Arıtma Tesisleri’ne kadar olan yerleşimlerin dereye akmakta olana kanalizasyonunu toplayacak olan 9 bin 200 metre uzunluğundaki 1800 mm çapındaki kolektörün inşaatında yüzde 95 oranında sona gelindiğini belirten ÇETİNAVCI, yaklaşık 12 milyon liralık bir yatırım neticesinde derelerin artık temiz akmasının önünün açıldığını da sözlerine ekledi.

Körfez rahat nefes alacak 

Gemlik Körfezi’nin yapılan yatırımlar ile daha temiz olacağına dikkat çeken ÇETİNAVCI, geçtiğimiz dönemde Gemlik’te Atık Su Ön Arıtma ve Derin Deniz Deşarjını hizmete aldıklarını belirtti, Orhangazi’nin de İller Bankası kapsamında Atık Su Arıtma Tesisi’ni bitirerek devreye alması ve yurtdışı finansman yatırımı kapsamında Kumla, Mudanya ve Kurşunlu Atık Su Arıtma Tesisleri’nin de yapımı ile körfezin tamamen rahat nefes alacağını belirtti.

Yağmur suyu hatlarında Avrupa normu 

Yağmur suyu hatlarının 5 yılda bir tekerrür edebilecek yağış debisine göre projelendirildiğini belirten ÇETİNAVCI, “Yağmur suyu hatları ve kanalizasyon hatlarının ayrım çalışmalarında yüzde 100’e yakın sonuca ulaştık. Bu anlamda, Bursa’da herhangi bir altyapı eksikliği bulunmamaktadır. Beklenmedik ölçüde meydana gelen aşırı yağışlar neticesinde su taşkınları yaşanabilir. Gelişmiş ülkelerdeki yağmur suyu hatlarının projelendirilmesinde uygulanan kriterler ne ise BUSKİ olarak biz de aynı kriterleri uygulamaktayız” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde 15 dakika boyunca yağan aşırı yağış neticesinde metrekareye 42 milimetrelik yağış düştüğünü hatırlatan ÇETİNAVCI, Bursa’nın günlük yağış ortalamasının metrekareye 2 milimetre olduğunu, dolayısıyla geçen günlerde 15 dakikada düşen yağışın 20 günlük yağış ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini vurguladı.

Böylesine yoğun yağışın getirebileceği su taşkınlarının önüne dünyadaki hiçbir altyapı sisteminin geçemeyeceğini ifade eden ÇETİNAVCI, “Nitekim, yakın tarihlerde Fransa’da, Polonya’da ve İtalya’da yoğun yağışlar sonrasında yaşanan su baskınları, bu duruma verilebilecek en güzel örnektir. Kaldı ki bu ülkeler, Avrupa’nın en gelişmiş altyapı ağına sahip ülkeleridir. Bir günde kilometrekareye düşecek 42 milimetrelik yağış debisine göre yağmursuyu hatlarının projelendirilmesi gerek teknik gerekse mali açıdan olanak dışıdır” dedi.

Bu yatırım Bursa’ya rahat nefes aldıracak 

Atık su arıtma tesislerinden kaynaklanan koku sorununun giderilmesine yönelik önemli adımlar attıklarını belirten ÇETİNAVCI, bir süredir üzerinde çalıştıkları Çamur Yakma Tesisi’nin de yakın zamanda yapılacağı müjdesini verdi.

Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri’nden oluşan heyet tarafından hazırlanan ve Türkiye’de ilk olacak olan tesisin 12 adetten oluşan en uygun tasarı projesi arasından seçildiğini ve şartnameler konusunda çalışıldığını vurgulayan ÇETİNAVCI, ekim ayında ihaleye çıkılabileceğini belirtti.

Enerji yatırımlarında da BUSKİ örnek kurum 

Bursa’nın kılcal hatlar hariç 6 bin kilometre içme suyu alt yapısına sahip olduğunu belirten ÇETİNAVCI, “Enerji yatırımları kapsamında devreye almaya hazırlandığımız hidroelektrik santrallerinin ilki Dobruca Arıtma Tesisi ile D0 Su Deposu arasındaki isale hattı üzerindeki D0 Su Deposu girişinde yer alıyor. Projenin amacı, D0 Deposu’nun giriş ve çıkış basınçları arasındaki seviye farkı kullanılarak enerji üretmektir.” dedi.

Diğer enerji yatırımlarıyla da isimlerinden söz ettireceklerini belirten ÇETİNAVCI, Batı Atık Su Arıtma Tesisleri’nde atıl bulunan 4 bin metrekarelik boş arazi üzerine kurdukları 600 adetlik güneş kolektörü ile aylık 23 bin kwh elektrik üretimine başladıklarını dile getirdi.

Sadece bunlarla da yetinmeyeceklerini belirten ÇETİNAVCI, “Ayrıca Bursa’nın rüzgar gücünden elektrik üretmeyi de hedefliyoruz. Genel Müdürlüğümüz bu konuda belirli yerlere rüzgar ölçüm istasyonları kurarak en uygun yerin tespiti konusunda çalışmalara başladı. Çalışmalar tamamlandığında BUSKİ, rüzgar elektrik santralini de kuracaktır” dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının azami ölçüde kullanılması gerektiğini belirten ÇETİNAVCI, gerek çevresel duyarlılık gerekse BUSKİ’nin elektrik sarfiyatında ciddi tasarrufu beraberinde getirecek enerji yatırımlarının, bundan sonraki süreçte de hızla devam edeceğini sözlerine ekledi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ 
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER 
ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ