E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Kan bağışla sağlık bul

Buski Genel Müdürlüğü

Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nca, “Kan Ver Hayata Şans Ver” konulu etkinlik düzenlendi. Kızılay Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte kan bağışının önemi dile getirildi.

Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nca, “Kan Ver Hayata Şans Ver” konulu etkinlik düzenlendi. Kızılay Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte kan bağışının önemi dile getirildi.

Kanın tek kaynağının sağlıklı bağışçılar olduğunu dile getiren Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Orhan Emin LATİF, her yıl binlerce insanın bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulunamadığı için hayatını kaybettiğini vurguladı.

Yılda üç kez kan bağışının yapılabileceğini belirten LATİF, “18 ve 65 yaş arası, sağlıklı bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan 50 kilogramın üzerindeki kişiler kan bağışlayabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az iki kez kan bağışı yapmasıyla ülke ihtiyacı karşılanabilmektedir. Kan bağışı neticesinde kan yapan organlar uyarılarak kan yapımı teşvik edilir. Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır. Böylelikle kişi, kendi fiziksel sağlığı ile ilgili de bilgi sahibi olur” diye konuştu.

Diyetisyen Merih ESKİCİOĞLU da “kan yapıcı sağlıklı beslenme” konulu sunumda bulundu.

Kan yapıcı besinlerin başında kırmızı etin geldiğini belirten ESKİCİOĞLU, bunun yanı sıra tavuk eti, balık, kuru kayısı, kurum üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler ile kuru baklagiller, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerin de kan yapıcı besinler grubunda yer aldığını vurguladı.

Kansızlığa (anemi) neden olan faktörlerin başında beslenme alışkanlıklarının geldiğini ifade eden ESKİCİOĞLU, vejetaryen tarzı beslenme alışkanlığına sahip olanlarda kansızlığın daha yüksek oranlarda görüldüğünü belirtti.

Bu nedenle vejetaryen kimselerin az miktarda da olsa kırmızı et tüketimine yönelmeleri gerektiğine işaret eden ESKİCİOĞLU, eğer bu başarılamıyorsa, yüksek oranda demir vitamini, lif, protein içeren yeşil mercimek tüketilmesinin önemine dikkat çekti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ