E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Kayıp kaçakla mücadelede büyük başarı

Buski Genel Müdürlüğü

Sağlıklı ve kesintisiz su temininde gerçekleştirdiği yatırımlarla “Bursa’da su çeşmeden içilir” anlayışını hakim kılan Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, kayıp kaçak su ile mücadelede de büyük başarı elde etti.

Sağlıklı ve kesintisiz su temininde gerçekleştirdiği yatırımlarla “Bursa’da su çeşmeden içilir” anlayışını hakim kılan Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, kayıp kaçak su ile mücadelede de büyük başarı elde etti.

Bursa merkezdeki (Osmangazi-Yıldırım-Nilüfer) ilçelerini 258 alt bölgeye ayıran BUSKİ, oluşturduğu “kaçak arama ekibi” ile sudaki kayıp kaçağa savaş açtı.

BUSKİ Kaçak Arama Ekibi’nin Kasım 2012’de, basınçlı içme suyu hatlarındaki sızan suların çıkardığı sesi tanımaya özgü tasarlanmış yer mikrofonları ile başlattığı çalışmalarda büyük başarılar elde edildi.

Gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulunmak üzere ziyaretinde bulunan BUSKİ Kaçak Arama Ekibi’ni çalışmaları nedeniyle kutlayan BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, Bursa’da üretilen günlük su miktarının yaklaşık 250 bin metreküp olduğunu belirterek, sudaki kayıp kaçakla mücadele kapsamında önlenen su kaybı oranının yüzde 8’e tekabül ettiğini vurguladı.

Üst düzey performans

Bir başka ifadeyle, günlük 19 bin 200 metreküplük su kaybının önüne geçildiğini, bunun da saatlik 80 tanker dolusu su anlamına geldiğini belirten ÇETİNAVCI, “Başarılarından dolayı ekibimizi kutluyorum. Kaçak arama ekipleri tarafından bulunan içme suyu arızaları yeryüzüne çıkmayan, kanalizasyon, yağmur suyu hatlarına ulaşan veya yer altına giden su kayıplarıdır. Ekibimiz, Kasım 2012 ila Şubat 2015 tarihleri arasındaki 28 aylık sürede 410 adet arıza tespitinde bulunarak onarımlarını gerçekleştirmiştir. Tespit edilen 410 adet arızanın giderilmesi neticesinde, SCADA sisteminden alınan verilerin analizi ile saatlik 800 metreküplük su kaybının önüne geçildiği görülmektedir” diye konuştu.

258 adet içme suyu alt bölgesinin, 150 SCADA sistemi ile anlık olarak takip edildiğini vurgulayan ÇETİNAVCI, geri kalan 108 adet alt bölgenin SCADA sistemine alınması çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Bursa merkezde (Osmangazi-Yıldırım-Nilüfer) sürdürülen kararlı ve istikrarlı çalışmalar neticesinde, sudaki kayıp kaçağın, Avrupa standartları olan yüzde 23’ler seviyesine geriletildiğine dikkat çeken ÇETİNAVCI, elde edilen üst düzey performansa bütün Bursa’da ulaşılabilmesi için yoğun bir gayret içerisinde olduklarını dile getirdi.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, konuşmasının sonunda BUSKİ Kaçak Arama Ekibi’nde görev alan personele teşekkür sertifikası takdim etti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ