E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

“Sağlıklı şehir Bursa” yolunda atılan büyük adım

Buski Genel Müdürlüğü

Büyükşehir Belediyesi’nin “Sağlıklı şehir Bursa” hedefiyle başlattığı çalışmalar kapsamında, çok önemli bir adım daha atıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ aracılığıyla hayata geçirdiği “Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi”nin temeli törenle atıldı.

Büyükşehir Belediyesi’nin “Sağlıklı şehir Bursa” hedefiyle başlattığı çalışmalar kapsamında, çok önemli bir adım daha atıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ aracılığıyla hayata geçirdiği “Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi”nin temeli törenle atıldı.

BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nin sınırları içerisinde yapılacak tesisin temel atma töreni; Sağlık Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU, Bursa Valisi Münir KARALOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin ŞAHİN, AK Parti İl Başkanı Cemalettin TORUN, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, Genel Müdür Yardımcıları İsmail YILMAZ, Güngör GÜLENÇ, Talat ÖZEN, Büyükşehir Belediyesi ile BUSKİ bürokratları ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ aracılığıyla çok önemli altyapı hizmetlerine imza attığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, “Bugün Bursa için tarihi bir adım daha atıyoruz. Fizibilite çalışmalarını uzunca süredir devam ettirdiğimiz, ‘Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi’ni, dünyadaki en iyi örneklerini model alarak yerli olarak imal edeceğiz. Tesisi, yaklaşık 2 yıl içinde hizmet verir konuma ulaştırmayı hedefliyoruz. . Mevcut atıksu arıtma tesisleri sınırları içinde konuşlandırılacak olan çamur yakma tesisi hazırlama, yakma, arıtma ve elektrik üretimi ile yardımcı sistemlerden oluşuyor. 2 ayrı hat olarak inşa edilecek olan tesis, toplamda 2 ayrı yakma kazanı, 2 ayrı baca gazı arıtma sistemleri, bir elektrik üretme türbini olarak dizayn edilecek.” diye konuştu.

İlk aşamada BUSKİ arıtma tesislerinden günde elde edilen yaklaşık 60 ton çamurun tesiste yakılacağını, ilerleyen zamanla da yaklaşık 100 ton çamur yakma kapasitesine ulaşılacağını vurgulayan ALTEPE, çamur yakma işlemi sırasında ortaya çıkan ısıdan yararlanılarak elektrik üretimi gerçekleştirileceğini de ifade etti.

“Yağmur suyu hattı ayrımında Amerika’dan öndeyiz”

Altyapı çalışmalarında örnek alınacak projeler gerçekleştirdiklerini dile getiren ALTEPE, buna örnek olarak yağmur suyu ile kanalizasyon suyu hattının ayrılmasını gösterdi.

Bu noktada Amerika’dan daha ileri bir konumda olunduğuna işaret eden ALTEPE, BUSKİ aracılığıyla gerçekleştirdikleri altyapı çalışmalarının artan tempoyla devam ettiğini belirtti.

“Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi”nin BUSKİ’nin hayata geçirdiği çok önemli çevre projesi olduğunu ifade eden ALTEPE, “Tesiste, çamur hazırlama bölümü, proses bölümü, elektrik üretimi bölümü ve emisyon kontrol bölümü bulunuyor. Çamur yakma tesisimiz tam kapasite ile çalıştığında toplam 2.5 Megawatt (MW) elektrik üretecek” dedi.

Bursa Valisi Münir KARALOĞLU ise tesisle çok önemli bir çevre yatırımının gerçekleştirileceğini dile getirerek, tesisin Bursa’ya kazandırılmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE başta olmak üzere BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI ve çalışma ekibine teşekkür etti.

Çamur yakma tesisinde çıkan çamurun yakılacağından, bertarafının tam olarak sağlanacağına işaret eden KARALOĞLU, tesisin her anlamda örnek bir proje olduğunu da sözlerine ekledi.

Sağlık Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU da yatırımın önemine işaret ederek, çevre hassasiyetini ortaya koyan tesisin hedeflenen süre içerisinde hizmet verir konuma ulaşması dileğinde bulundu.

Bursa’nın çevre dostu bir kent olduğunu belirten MÜEZZİNOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE başta olmak üzere tesisin hayata geçirilmesinde emeği bulunanlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, 68 milyon liralık yatırım tutarıyla yaklaşık 2 yıllık süreçte hayata geçirilecek tesisin temeli; Sağlık Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU, Bursa Valisi Münir KARALOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI ile protokol üyelerinin butona basmasıyla atıldı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ