E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Sağlıklı Yaşlanmanın Altın Anahtarları

Buski Genel Müdürlüğü

Bursa’nın en önde gelen hizmet kurumu Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, “yaşamın içinden yaşama dair” konuları konferans etkinlikleriyle gündeme getirmeye devam ediyor.

BUSKİ İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nın “Dünya Alzheimer Günü” kapsamında düzenlediği “Sağlıklı Uzun Yaşlanma Yolları” konulu konferans, etkinlikler zincirinin yeni bir halkasını oluşturdu.

Yetişkin Psikiyatristi Prof. Dr. Bilgen TANELİ’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansta, sağlıklı ve uzun yaşamın sırları ile unutkanlık ve bunamaya neden olan faktörler bütün yönleriyle ele alındı.

Erken yaşlanmaya neden olan etkenlerin genetiksel özelliklerden kaynaklanmakla birlikte; sigara, alkol ve diğer madde bağımlılıkları nedeniyle de meydana gelebileceğini belirten TANELİ, çocukluk ve gençlik dönemine ait mutsuz ve negatif hatıraların da bu durumun hazırlayıcısı olabileceğini vurguladı.

Sağlıklı yaşlanmanın ya da yaşlanmayı geciktirmenin, insanın yaşam biçimi ve davranış bütünlüğündeki alışkanlıklarında gizli olduğunu dile getiren TANELİ, “Gereken gıdaları gerektiği kadar yemek, yaşama pozitif yaklaşmak, kişilerarası ilişkileri canlı tutmak, bedensel ve ruhsal sağlık için önlemler almak sağlıklı yaşlanmanın ya da yaşlanmayı geciktirmenin altın anahtarlarıdır. Bununla birlikte tıp alanındaki gelişmeler, yaşamı tehdit eden hastalıkların sınırlandırılmasına hatta yok olmasına imkan vermiştir.” diye konuştu.

Alzheimer hastalığının nedenlerine ilişkin de bilgilendirmede bulunan TANELİ, “alzheimer”ın günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize edilebilecek bir hastalık türü olduğunu ifade etti.

Alzheimer hastalığı özellikle 65 yaşından sonra ortaya çıkan, bunamanın (demansın) izlendiği bir hastalık olduğunu dile getiren TANELİ, “Alzheimer, bunama ile giden hastalıkların yüzde 50-75´ini oluşturmaktadır. Alzheimer hastalığının sıklığı yaş ile artmaktadır. 65 yaşından sonra alzheimera yakalanma sıklığı her 5 yılda bir iki kat daha fazladır. Toplumun giderek yaşlanması nedeniyle önümüzdeki yıllarda alzheimerlı hastaların sayısının çok daha fazla olacağına inanılmaktadır.” dedi.

Alzheimer tedavisinin temel olarak üç basamakta özetlenebileceğini ifade eden TANELİ, bunların sırasıyla; “eğitim ve destek”, “ilaçla tedavi” ve “destek tedavisi” başlıkları altında dile getirilebileceğini de sözlerine ekledi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ 
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER 
ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ