E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Sanayi atık su bedeline BUSKİ indirimi

Buski Genel Müdürlüğü

İçme suyu, kullanma suyu ve endüstriyel su temininde hizmetin en iyisini sunmanın gayretiyle yatırımlarına hız veren Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, sanayicilerin atık su giderlerinde indirime gitti.

İçme suyu, kullanma suyu ve endüstriyel su temininde hizmetin en iyisini sunmanın gayretiyle yatırımlarına hız veren Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, sanayicilerin atık su giderlerinde indirime gitti.

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 08.08.2014 tarih, 10530 sayılı yazılarında, Nilüfer Çayı’na atıksu deşarjı olan işletmelerin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı (BUSKİ Genel Müdürlüğü) koordine ve sekretaryasında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü personelinin katılımı ile denetlenmesnin istendiğine işaret edilerek şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu komisyona katılan kurumların yetkilileri tarafından, sorumluluk alanımızda faaliyet gösteren bazı işletmelerde, atıksu karakteri, su kullanımları, deşarjları, kuyu suyu kullanımları gibi konularda denetimler yapılmıştır. Yapılan bu denetimler neticesinde hazırlanan raporlar, Bursa Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın da katıldıkları toplantılarda değerlendirilmiş olup söz konusu toplantılarda atıksu kaynaklarının kirlilik durumlarına göre atıksu ücretlerinin alınması prensibi benimsenmiştir. Bu kapsamda, kuyu suyu kullanan ve BUSKİ Tarifeler Yönetmeliğimiz hükümlerine göre atıksu aboneliği yapılan işletmelere, işletmelerin sektörel olarak kirliliği de göz önüne alınarak, yeni bir atıksu tarifesi belirlenmesi uygun görülmüştür.” denildi.

 

Bu kapsamda da, 02/04/2015 tarih, 2015/140 Esas ve 532 Karar Numaralı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı ile işyerlerine, BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan atıksu bedellerinin yeniden düzenlenidğine dikkat çekilerek, karar doğrultusunda, BUSKİ’nin atıksu tarifelerine “Sanayi Atıksu Bedeli” olarak yeni bir atıksu tarifesi eklendiğine ve bu yeni uygulamanın, BUSKİ Tarifeler Yönetmeliği’nin 13. Maddesi’nin, 5. Fıkra’sına ilave edilmesine karar verildiğine vurguda bulunuldu.

Atıksu tarifesinden yararlanacak olan sanayi tesislerinin öncelikle,  BUSKİ Yönetim Kurulu tarafından belirlenen şartlara uygun şekilde, kanalizasyona bağlantı noktasından önce debimetre takmış olmalarının gerektiğine işaret edilerek,  (BUSKİ Atıksuların Kanalizasyona Yönetmeliği’nin eki olan Sektör Tabloları ve Katsayıları Listesi’nden belirlenecek olan kirlilik katsayısına göre ve debimetreden ölçülecek atıksu debisi miktarına göre bedellerin şu şekilde belirlendiği ifade edildi:

 

Kirlilik Katsayısı “3” Olan Sektörlerde = 0,6 TL

Kirlilik Katsayısı “4” Olan Sektörlerde = 0,8 TL

Kirlilik Katsayısı “5” Olan Sektörlerde =    1 TL

Kirlilik Katsayısı “6” Olan Sektörlerde = 1,2 TL

 

Atıksu debisi 1000 metreküpün üstünde olan sektörlerde, 1000 metreküpü aşan debi miktarnın, bertaraf bedelinin yüzde 70’i alınarak hesaplandığına işaret edilerek, atıksu debisi 1000 metreküpü aşan işletmelerde, aşan debi miktarı için bedellerin ise şu şekilde belirlendiğine dikkat çekildi:

 

Kirlilik Katsayısı “3” Olan Sektörlerde = 0,4 TL

Kirlilik Katsayısı “4” Olan Sektörlerde = 0,5 TL

Kirlilik Katsayısı “5” Olan Sektörlerde = 0,7 TL

Kirlilik Katsayısı “6” Olan Sektörlerde = 0,8 TL

 

Açıklamada, belirtilen hususlar doğrultusunda, kanalizasyona bağlantı noktasından önce, BUSKİ tarafından belirlenecek şartlara göre debimetre takan işyerlerinde, yukarıda belirtilen formüllere göre atıksu bedeli tahakkuk ettirileceğine de vurguda bulunuldu.

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ