E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Su kaynaklarının korunmasında tarihi adım

Buski Genel Müdürlüğü

Bursa’daki yer altı sularının korunması konusunda tarihi adım atıldı. Sanayici- kamu yönetimi işbirliğinin örnek adımını teşkil eden uygulama kapsamında, yer altı su kaynakları koruma altına alınıyor. Bu doğrultuda, iş dünyası ve kamu yönetimi, ortak projeler ve yatırımlar gerçekleştirecek.

Bursa’daki yer altı sularının korunması konusunda tarihi adım atıldı. Sanayici- kamu yönetimi işbirliğinin örnek adımını teşkil eden uygulama kapsamında; BUSKİ, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü ve BTSO arasında oluşturulacak çalışma komisyonu, yer altı su kaynaklarının korunarak gelecek kuşaklara aktırılması hususunda, ortak hareket edecek. Bu doğrultuda ortak projeler ve yatırımlar gerçekleştirilecek.

Hayatın devamlılığında “olmazsa olmaz” öneme sahip bulunan su, sanayi üretiminin de en önemli girdi kalemlerinden birini oluşturuyor.

Endüstriyel üretimde büyük öneme sahip bulunan suyun temini ve kullanımı ise başlı başına ele alınması gereken bir konu olarak dikkat çekiyor.

Sanayi üretiminin can damarlarından suyun temini, Bursa’da gerçekleştirilen önemli bir toplantıyla masaya yatırıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürlüğü ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bu konuda tarihi bir adım atarak, yer altı su kaynaklarının korunarak, gelecek nesillere aktarılmasını ön gören bir anlayışla sanayicinin su ihtiyacının, arıtılmış suyun geri kazanımıyla sağlanması noktasında fikir birliğine vardı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Altıparmak’taki Ek Hizmet Binası’nda düzenlenen toplantı, sanayici-kamu yönetimi temsilcilerini bir araya getirdi.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin GÜLENER’in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya; BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Talat ÖZEN, BUSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem YILDIZ, BUSKİ Daire Başkanları, DSİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı Fehmi KÖSE, BTSO yetkilileri ile Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) yöneticileri ve işadamları katıldı.

Türkiye’nin kişi başına düşen 1400 metreküplük su kullanımıyla “su azlığı çeken ülkeler” kategorisinde yer aldığına değinen BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, Bursa’da bu oranın kişi başına 2500 metreküp olduğuna işaret etti.

Bursa’daki  kişi başına su tüketim miktarının ülke ortalamasının üzerinde olmasına rağmen, 7 ila 10 bin metreküplük kişi başı su kullanımlarının söz konusu olduğu Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında, su tasarrufu ve yer altı su kaynaklarının korunmasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığına vurguda bulunan ÇETİNAVCI, bu kapsamda yer altı su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere emanet edilmesinin hayatiyetine dikkat çekti.

BUSKİ olarak; içme, kullanma ve endüstriyel su ihtiyacının karşılanması ile sorumlu bulunduklarına değinen ÇETİNAVCI, “Bu gerçek, 2560 sayılı İSKİ Kanunu çerçevesinde BUSKİ ile birlikte Türkiye genelindeki büyükşehirlerde faaliyet gösteren su ve kanalizasyon idarelerinin hepsine verilmiş bir görevi de ifade etmektedir. Dolayısıyla, biz BUSKİ olarak, sanayicimizin ihtiyaç içerisinde bulunduğu suyun teminine yönelik faaliyetler gerçekleştirmekle de mükellefiz. Bu doğrultuda., yer altı su kaynaklarının korunmasını önemsiyoruz. Bu bizim kamu kurumu olarak, gelecek nesillere ‘içilebilir ve kullanılabilir su kaynakları bırakmak’ adına üstlendiğimiz en önemli görevi oluşturuyor. Sanayi üretiminin devamlılığı hususunda ise öngörümüz ve tespitlerimiz, arıtılmış suyun geri kazanımıyla üretim faaliyetinin sağlanması yönündedir” diye konuştu.

DSİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı Fehmi KÖSE ise yer altı su kaynaklarının önemine işaret ederek, sanayicilerin su ihtiyaçlarıyla ilgili tercihlerini, arıtılmış suyun geri kazanımıyla elde edilen suyla sağlama bağlamında belirlemeleri gerektiğine işaret etti.

Sanayicilerden gelen su temini ile ilgili görüş ve önerilere kapılarını her zaman açık bulundurduklarına değinen KÖSE, konunun ortak bir konsensüs çerçevesinde oluşturulacak çalışma heyetiyle çözüme kavuşturulabileceğini vurguladı.

Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) yöneticileri de konuşmalarında, sanayicinin su tedarikiyle ilgili bulundukları çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Su kaynaklarını koruyan bir anlayışla üretim faaliyetlerini sürdürmenin kararlılığında bulunduklarına işaret eden yetkililer, kamu ve iş dünyası temsilcilerinden oluşturulacak bir heyetin bilgi ve denetimindeki çalışma komisyonuyla soruna köklü çözüm getirilebileceğine işaret ettiler.

Konuşmaların ve karşılıklı fikir alışverişlerinin ardından BUSKİ, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü ve BTSO arasında oluşturulacak bir protokolle, “çalışma komisyonu” kurulmasına karar verildi.

Oluşturulacak komisyon sanayi üretiminde gerekli olan su temininin sağlanmasında, uygulanacak yöntemler üzerinde araştırmalarda bulunacak.

Buna  ilişkin gerek duyulması durumunda, ortak yatırımlar ve projeler geliştirilecek.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ