E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Tüketici haklarına BUSKİ merceği

Buski Genel Müdürlüğü

Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenen “Tüketici Hakları, Ayıplı Mal, Başvuru Süreçleri” konulu konferansta, tüketicilerin alışveriş öncesi ve sonrası sahip oldukları haklara ilişkin bilgi verildi.

Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenen “Tüketici Hakları, Ayıplı Mal, Başvuru Süreçleri” konulu konferansta, tüketicilerin alışveriş öncesi ve sonrası sahip oldukları haklara ilişkin bilgi verildi.

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Necdet FİLİZOĞLU ile TÜKDER Üyesi Avukat Fecri ŞENGÜR’ün konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, “tüketici hakları, ayıplı mal, başvuru süreçleri” bütün yönleriyle mercek altına alındı.

Ürünün ambalajında, tanıtımında, reklamlarında belirtilen ve firma ya da satıcı tarafından vaat edilen özelliklerin bir tanesinin bile bulunmaması halinin ürünün ayıplı mal olduğuna işaret ettiğini belirten TÜKDER Üyesi Avukat Fecri ŞENGÜR, “Ayıplı mal ile karşı karşıya kalan tüketici, teslim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde üretici firmadan, dört ayrı seçenek hakkını kullanarak, mağduriyetinin giderilmesi talebinde bulunabilir. Bunlar sırasıyla; malın iadesi ile ödenen ücretin geri teslimi, malın yenisi ile değiştirilmesi,  maldaki ayıp bedelinin tespit edilerek malın değerinden düşülmesi ve malın ücretsiz onarımının yapılmasıdır.” diye konuştu.

Tüketici hakları literatüründe, “gizli ayıplı mal” diye tabir edilen ikinci bir ayıplı mal çeşidinin daha bulunduğunu belirten ŞENGÜR, bu kategoride değerlendirilen ayıplı mal grubunun, doğrudan tespit edilemeyen ve gözle görülmeyen, malın kullanımı esnasında ortaya çıkan ayıp türlerinden meydana geldiğini ifade etti.

ŞENGÜR, böylesi bir durumla karşı karşıya kalan tüketicilerin tüketici dernekleri aracılığıyla hukuki başvuruda bulunabileceklerini de sözlerine ekledi.

TÜKDER Genel Başkanı Necdet FİLİZOĞLU da tüketici hakem heyetlerinin görev sınırından söz etti.

Kaymakamlık idaresinin olduğu her yerleşim biriminde ilçe tüketici hakem heyetlerinin bulunduğuna işaret eden FİLİZOĞLU, ilçe tüketici hakem heyetlerinin üst parasal görev sınırının 2.200 TL olduğunu dile getirdi.

Büyükşehir statüsünde olan illerdeki il tüketici hakem heyetlerinin 2.200 TL ila 3.300 TL arasındaki ürün alımlarından kaynaklanan tüketici başvurularını işleme aldığını ifade eden FİLİZOĞLU, 3.300 TL’nin üzerindeki ihtilaflı mal alımlarında ise devreye tüketici mahkemelerinin girdiğini sözlerine ekledi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ