E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Türkiye'ye örnek tesis bir "ilk"e imza atacak

Buski Genel Müdürlüğü

Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün “Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi” inşaatı hızla devam ediyor.  Tesisin soğuk testleri ve deneme yakmalarına Aralık 2016 sonu itibarıyla başlanılmasının hedeflendiğini belirten  Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, tesisle Türkiye’de bir “ilk”in gerçekleştirileceğine işaret etti.

Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün “Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi” inşaatı hızla devam ediyor.  Tesisin soğuk testleri ve deneme yakmalarına Aralık 2016 sonu itibarıyla başlanılmasının hedeflendiğini belirten  Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, tesisle Türkiye’de bir “ilk”in gerçekleştirileceğine işaret etti.

Atık su arıtma tesislerinden çıkacak atık çamurların bertaraf edilmesi ile yok edilmesi sırasında oluşacak ısıdan elektrik üretilmesini esas alan “Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi”; hazırlama, yakma, arıtma ve elektrik üretimi ile yardımcı sistemlerden meydana gelen entegre yapısıyla alanında Türkiye’de bir “ilk”i oluşturacak.

Tesis inşaatında incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep ALTEPE, tesisin çevre duyarlılığının seçkin örneğini oluşturmakla birlikte tesiste üretilecek yıllık 2.5 “megavat” lık elektrik enerjisi ile de 6.5 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlanacağına işaret etti.

Yatırım proje aşamasındayken dünyadaki örneklerinin incelendiğini belirten ALTEPE, uzun araştırmalar neticesinde üst düzey verimi, çevreye olan uyumu ve sahip olduğu teknolojik üstünlükleri nedeniyle “Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi”nde karar kıldıklarını vurguladı.

Tesisin iyi bir enerji dengesi temin eden ve yönetmeliklerde istenen değerleri sağlayan verimli bir çamur yakma teknolojisine sahip olduğunu ifade eden ALTEPE, “Akışkan yataklı yatak için teknoloji transferi yapılarak, bu teknolojinin yerli olarak üretimi sağlanmıştır. Temel olarak 96 ton kuru-katı madde içerikli çamur yakma kapasitesine göre çift hat olarak tasarlanan sistemde yakma gerçekleştirilecektir. Tesiste her biri günlük 48 ton kuru-katı madde çamur kapasiteli iki adet eş güdümlü çalışan yakma sistemi bulunacaktır. Her bir yakma sisteminin kendine ait çamur besleme sistemi, yakma sistemi, ısı geri kazanım sistemi ve emisyon arıtma sistemi olacaktır. Her iki sistem için ortak bir adet türbin sistemi ve bir adet online emisyon izleme sistemi bulunan çıkış bacası öngörülmüştür. Tesiste ilk aşamada BUSKİ arıtma tesislerinden elde edilen 63 ton kuru-katı madde içerikli çamur yakılacak ve toplam 96 ton kuru-katı madde içerikli çamur yakma kapasitesine ileriki dönemlerde ulaşılacaktır.” diye konuştu.

Tesisin atık su arıtma tesislerinde lagünlerde biriken çamur çökeltilerinden kaynaklanan kokuya da son vereceğine işaret eden ALTEPE, insan ve çevre sağlığı açısından önemli bir işlevi yerine getireceğini vurguladı.

Türkiye’nin gözünün soğuk testleri ve deneme yakmalarına Aralık 2016 sonu itibarıyla başlanılmasının hedeflendiği “Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi”nde olduğuna dikkat çeken ALTEPE,  tesisin sahibi olduğu üst düzey verim ve yüksek teknolojisiyle diğer illere örnek oluşturacağını belirtti.

Yakın bir gelecekte Türkiye’nin diğer şehirleri ile dünyaya tesis ihraç eder konuma geleceklerini dile getiren ALTEPE, tesisin hizmete girmesiyle hem arıtma tesislerindeki çamurun ortadan kaldırılacağını, hem de yıllık 2.5 “megavat” lık elektrik üretimi ile 6.5 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlanacağına işaret etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE’nin inceleme gezisinde BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, Genel Müdür Yardımcısı Talat ÖZEN, BUSKİ Su Arıtma ve İşletme Tesisleri Dairesi Başkanı Devrim İZGİ ile BUSKİ çalışanları da hazır bulundu. (23.06.2016)

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUSKİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ