E-BUSKİ ONLİNE ABONE REHBERİ ÖNERİ & TALEP SU VE ŞEHİR BURSA
DERGİSİ
SU ANALİZ
RAPORLARI
HİZMET NOKTALARI

Vakit “ortak akıl” vakti!..

Buski Genel Müdürlüğü

Dünya Su Günü dolayısıyla, Bursa Teknik Üniversitesi’nde “İklim Değişikliği Kuraklık ve Doğal Afetler” konulu konferans düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hayatın devamlılığı noktasında içilebilir tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekti.

İklim değişikliklerinin neden olduğu sıcaklık artışları ve yağış miktarlarındaki azalmaların susuzluk tehdidini de beraberinde getirdiğini belirten Başkan Aktaş, “Dünyada meydana gelen iklim değişikliğinin etkilerini derinden hisseden ülkemiz, kurak günlerden geçiyor. Biz Büyükşehir Belediyesi  ve BUSKİ olarak, şehrimizdeki susuzluk tehdidine karşı alınabilecek tedbirler hususunda canla başla çalışıyoruz.  Bursa’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan Doğancı ve Nilüfer barajlarına ilâveten Çınarcık Barajı suyunun da Bursa’ya ulaştırılması kapsamında bulunduğumuz çalışmalar, meyvesini vermeye başladı. Bununla birlikte yağışların yetersizliği durumunda yaşanabilecek su krizine karşı çözüm alternatiflerimiz de hazır. Önümüzdeki süreçte yağışların yetersiz olması ve içme suyu barajlarımızın ihtiyaca yanıt verememesi durumunda, şehrimizin çeşitli noktalarında 155 derin su kuyusuna ilâveten açmayı plânladığımız 20 içme suyu kuyusu ile değerli hemşehrilerimizin içme suyu ihtiyacını karşılayacağız.” diye konuştu.

Susuzluğa karşı tasarruf seferberliği

Kuraklığın tartışıldığı bugünlerde, Bursa’da gerçekleşmesi muhtemel su sorununun önüne geçmek için seferberlik başlattıklarını vurgulayan Başkan Aktaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu kapsamda, belediyemizin ve BUSKİ’nin internet sitelerinde suyun tasarruflu kullanımına ilişkin yayınlanan duyuru ve ilânlar, vatandaşların cep telefonlarına gönderilen ‘su tasarrufu’ temalı SMS mesajları, şehrin çeşitli noktalarındaki büyük ilân panolarında su tasarrufunun önemi ve gerekliliğine vurguda bulunulan afişler, metro istasyonlarının girişi, belediye otobüs durakları ile toplu taşıma araçları ve trenlerde su tasarrufu konulu görsel materyallerle vatandaşlarımıza, ‘suyun bilinçli kullanımı’ noktasında hatırlatmalarda bulunuyoruz.”

Her yıl 22 Mart’ta kutlanan “Dünya Su Günü”nün bu yıl, “Ortaklıklar ve İşbirliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak” temasıyla organize edildiğine işaret eden Başkan Aktaş, Bursa Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen konferans etkinliğinin de Bursa kent yöneticileri, akademisyenler ve kamu kurumu temsilcilerini bu ortak noktada bir araya getirdiğini ifade etti.

Kuraklığa bağlı olarak yaşanması muhtemel susuzluk tehlikesine karşı alınabilecek tedbirler bağlamında, toplum dinamiklerinin bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Başkan Aktaş, “yaşanılmasından mutluluk duyulan sağlıklı şehir Bursa” hedefi doğrultusunda “canla başla” çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Suyun canlı yaşamı için önemi

BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç de konuşmasında, suyun canlı yaşamı için “olmazsa olmaz” önemine vurguda bulundu.

İklim değişikliğine bağlı yaşanan kuraklığın su kaynaklarını tehdit ettiğini belirten Gülenç, “Susuzluk tehlikesine karşı alınacak önlemlerin başında, su kaynaklarının korunması geliyor. Mevcut su kaynaklarının korunarak geliştirilmesi, susuzluğun önlenmesinde başvurulacak çarelerin başında geliyor. Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde, kesintisiz içme suyu teminine yönelik yatırımlarımıza devam ediyoruz. Doğancı ve Nilüfer barajlarına ek olarak, yakın bir gelecekte,  Çınarcık Barajı’nın suyunu da Bursa’yla kavuşturacağız. Böylelikle 2050 yılına kadar Bursa’da su sorunu yaşanmayacak. Tabii bütün bu ifade ettiklerim, iklim koşullarının normal akışı durumunda gerçekleşebilecek olgular.” diye konuştu.

Su israfına yol açan en büyük faktörün, içme suyu şebeke hatlarındaki su kaçaklarından kaynaklandığına işaret eden BUSKİ Genel Müdürü Gülenç, içme suyu hatlarının yeniden imalâtı ve yenilenmesi çalışmaları sayesinde, merkezdeki kayıp kaçak oranını yüzde 20 seviyesine geriletme başarısı gösterdiklerini vurguladı.

Sudaki kayıp kaçakla mücadelede elde ettikleri başarının, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 31 Ocak 2023’de düzenlenen törende, “Suda Verimlilik Ödülü” ile taçlandırıldığını belirten Gülenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ödülü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın elinden aldığını hatırlattı.

Bu ödülün aynı zamanda, Bursa’nın sudaki kayıp kaçakla mücadelede Türkiye 1.si olduğunun ilânı anlamına geldiğini de ifade eden Gülenç, bu durumun, Bursa adına onur vesilesi olduğunu ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonuyla, sağlıklı ve kesintisiz içme suyu teminine yönelik çalışmalarının artan tempoyla devam edeceğine dikkat çeken Gülenç, Bursa’yı susuz bırakmama adına gerçekleştirdikleri çalışmaların, vatandaşların suyu bilinçli tüketmeleriyle anlam kazanacağını da sözlerine ekledi.

Bursa Teknik Üniversitesi’ndeki konferansa, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç’in yanı sıra; Bursa Valisi Yakup Canbolat, Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürü Murat Şayan, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Tosun ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler, bürokratlar ve kamu kurumu temsilcileri katıldı.